Hvad gør jeg, hvis min cykel bliver stjålet?

Hvad gør jeg, hvis min cykel bliver stjålet?

Ser man på tallene fra de senere år, så er antallet af anmeldte cykeltyverier faldende. Dog stjæles der stadig over 50.000 cykler om året i Danmark, og i princippet kan din cykel være den næste i statistikken. Det er dog ikke alle, der anmelder tyveriet. Er der tale om en billig genbrugscykel, så er folk mere tilbøjelige til blot at købe en ny i stedet for at anmelde den stjålne cykel til politiet. Hvis man har et håb om at få sin stjålne cykel igen, så har dens værdi i princippet ingen betydning, og derfor opfordres alle til at anmelde. Uanset hvad, så er der oftest hjælp at hente i et organiseret velfærdssamfund som Danmark, hvor der er nogle faste trin, man skal følge, hvis ens cykel bliver stjålet.

Hvem skal jeg kontakte?

Hvis ikke tyveriet anmeldes, har politiet kun en minimal chance for at finde ejeren, da der ikke forefindes nogen database over stelnumre på cykler. Uanset hvad, bør du altid melde et cykeltyveri til politiet, så tyveriet registreres og optages i systemet. Ellers risikerer man, at ens stjålne cykel bliver fundet, og derefter sælges på auktion. Man skal altså foretage en anmeldelse hos netop politiet, hvis ens cykel bliver stjålet, da det er dem, som går videre med sagen og søger efter gerningsmanden.

Hvordan og hvor skal jeg anmelde det?

Hvis man ser en cykeltyv i færd med at stjæle ens cykel, så kan man ringe direkte til politiet, så der er en chance for at pågribe og sigte vedkommende. Man kan også foretage en anmeldelse online via deres hjemmeside. Herefter klikker man på cykeltyveri og udfylder formularen trin for trin med personlige oplysninger, stelnummer samt tid og sted. Ønsker man at møde op personligt, så skal det ske i den politikreds, hvor tyveriet fandt sted, hvor man også skal udfylde en papirformular, så politiet har noget at arbejde videre med.

Hvilken info skal jeg medbringe?

Ens personlige oplysninger kommer helt af sig selv, når man anmelder et cykeltyveri. De vigtigste informationer består dog af stelnummeret. For lykkedes det politiet at finde din stjålne cykel, så ved de at cyklen er din og kontakter dig. Stelnummeret er nemlig et bevis på, at du er ejeren, så udleveringen kan foregå i henhold til loven. Derudover er sted og tidspunkt for tyveriet også vigtige informationer at medbringe – eksempelvis på en nedskrevet papirlap eller på din mobil. Dermed kan politiet nemlig undersøge og eventuelt sammenligne andre cykeltyverier fra samme sted og dermed muligvis rette blikket mod den eller de samme gerningsmænd i området. Man kan også være heldig, at cyklen igen er efterladt i det samme område.

Hent “Hvad gør jeg, hvis min cykel bliver stjålet” guide

Hvordan undgår jeg bedst muligt, at den bliver stjålet?

Hvilke former for cykellåse findes der?

En cykellås er helt essentiel og afgørende, hvis man vil holde tyven på afstand. Det betyder nemlig, at vedkommende skal bruge ekstra tid på at stjæle cyklen, og de fleste cykeltyve går først og fremmest efter ulåste cykler eller cykler helt uden lås, der er det nemmeste bytte. Endnu vigtigere er det, at låsen skal være forsikringsgodkendt, hvis man vil have nogen som helst chance for at få en erstatning. Langt de fleste indboforsikringer dækker et cykeltyveri, hvis netop låsen er forsynet med et varefakta-låsebevis samt et stelnummer. Har man en dyr cykel, så skal man overveje at tegne en ekstra tillægsforsikring, da langt de fleste forsikringsselskaber har et maksimumbeløb som dækgrænse på en indboforsikring. Det kan være en jungle at finde den rette cykellås, og derfor er en opdeling af de forskellige typer på sin plads. De fem mest oplagte modeller er følgende:

Kabellåse

Vi kender den alle sammen – kabellåsen, der kan foldes sammen i ringe, som en slags spiral. Det betyder samtidig, at låsen ikke fylder meget, hvad enten man har den monteret bag sadlen eller tager den med i tasken. Denne særlige type lås er også meget fleksibel, hvilket gør det nemt at bruge den på mange måder samt overalt på cyklen. Den består groft sagt af en wire, som oftest er pakket ind i et gummilag, der gør låsen mere medgørlig og forlænger holdbarheden, så den ikke ruster eller skarver. Det er yderligere en fordel, at kablet findes i mange længder – lige fra 40 cm og op til 2 meter.

RCP kabellås

Kabellås fra Red Cycling Products

Bøjlelåse

Den går for at være en af de mest sikre cykellåse, som er svær at bryde op. Bøjlelåse ses overalt i gadebilledet, da man er garanteret høj sikkerhed med en af disse monstre som basislås. Det massive stål vil få de fleste cykeltyve til at opgive på forhånd og i stedet fokusere på svagere låsesystemer. Ulempen ved bøjlelåse er, at de fylder meget og er lidt tunge i kraft af materialetypen. Men fordelene overgår det klart. Det er nemlig muligt at købe en særlig holder, så låsen flugter med stellet og dermed ikke generer under kørsel. Da en bøjlelås er meget svær at bryde op, anbefales den oftest som det første.

Masterlock bøjlelås

Bøjlelås fra Masterlock

Kædelåse

Du har sikkert set dem på scootere og motorcykler, men de bruges også flittigt blandt cyklister. Kædelåse er et sikkert valg, hvis man vil have et låsesystem, som for alvor udstråler, at man her har tænkt på cyklens sikkerhed. Kæmpe jernringe leder tankerne hen på ekstra arbejde og avanceret værktøj, hvilket ikke passer cykeltyven godt. For langfingrede folk vil helst stjæle hurtigt og stille. En kædelås er den absolut tungeste lås i alle kategorierne, men fordelen er, at de fås i mange forskellige længder og tykkelser. Den kan desuden nemt foldes sammen i en bunke på fleksibel vis og opbevares i en taske eller i en cykelkurv, når man ikke lige bruger den.

RCP kædelås

Kædelås fra Red Cycling Products

Kombinationslåse

De hører måske ikke til under kategorien med klassiske låse, men kombinationslåse har vundet indpas i denne digitale verden, hvor vi er vant til at huske kodeord i massevis. Disse speciallåse kan man nemlig kombinere sig ud af, hvilket vil sige med en 3- eller 4-cifret kode, ligesom man kender det fra eksempelvis kufferter. Kombinationslåse er blevet et hit blandt de forskellige låseproducenter, hvilket også ses på det brede udvalg. Disse moderne kodelåse fås også i alle mulige varianter, hvad enten det er kabel-, bøjle-, kæde- eller foldelåse. Dermed er det blot at kombinere din egen kode, som kun du kender, og som ikke er nem for cykeltyven at gætte.

Kryptonite kombinationslås

Kombinationslås fra Kryptonite

Foldelåse

Alle cykellåse har deres berettigelse. Og det er individuelt, hvilken type man vælger. Foldelåse er populære, da de har så mange fordele. Først og fremmest er de besværlige at lirke op, da stålmaterialerne er kraftige, hvilket oftest skæmmer tyven væk på forhånd. Låsens helt store signatur er dog netop foldbarheden, så den netop ikke fylder meget. Det betyder nem og praktisk opbevaring på alle måder. En foldelås består af flere led, hvilket øger fleksibiliteten og gør det nemmere at nå rundt om de forskellige komponenter, når den skal låses. Disse meget bevægelige låse tilbydes desuden enten med nøgle eller med kombinationstal.

Trelock foldelås

Foldelås fra Trelock

Lås din cykel korrekt

Cirka hvert tiende minut. Så ofte bliver der stjålet en cykel i Danmark. Derfor er der god grund til at låse din cykel korrekt. Først og fremmest skal man sørge for at investere i en godkendt cykellås, for ellers dækker forsikringen ikke, hvis nu uheldet er ude. Derudover skal man vitterligt huske at låse låsen, for der findes mange tilfælde, hvor man i farten ikke får klikket den ordentlig i. Det betyder et tag-selv-bord for folk med lange fingre. Ud over en godkendt lås skal man også huske at gemme købskvittering samt låsebevis, da forsikringsselskaber skal bruge begge dele som beviser. Det er blevet nemt og bekvemt for nutidens moderne cykeltyve at stoppe op i en varevogn og blot bære en låst, fritstående cykel ind i bagagerummet. Derfor er det også vigtigt at låse sin cykel fast til noget, så tyven kører videre i stedet for at begynde og bøvle med boltsaks og vinkelsliber.

Dette skal du undgå

Man har set det mange gange på gader og stræder: Folk fører en ekstra lås gennem cykelhjulet og rundt om en genstand, hvilket man helt og aldeles skal undgå. Det betyder nemlig, at tyven blot kan skrue hjulet af og rende afsted med resten af cyklen. Derfor skal man netop altid tænke stel + genstand og ikke hjul + genstand. Det er også vigtigt at tænke over, hvor man stiller sin cykel. En tyv har det bedst i mørke, øde områder, hvor han kan arbejde i fred. Og dermed har placeringen også en stor betydning. Man skal aldrig gå ned på kvaliteten, når det drejer sig om cykellåse; undgå en hurtig og billig løsning. Undgå også cykellåse uden låsebevis, da en anmeldelse ellers bliver afvist af forsikringsselskabet. Derfor er kraftige låse i højkvalitetsmaterialer at foretrække, så en mulig cykeltyv kan se, du har gjort noget ud af sagerne, hvilket også besværliggør hans gerning.

Lås cyklen sikkert, og fjern gadgets

Den rigtige og sikreste måde

Langt de fleste cykler er forsynet med en fastmonteret lås fra fabrikken. Det er normalt også en god standardlås, men man bør altid supplere op, så man har dobbeltsikring på. Uanset om man vælger en kabellås, bøjlelås, kædelås, kombinationslås eller foldelås, så opnår man netop den mest rigtige og sikre måde at låse sin cykel på. Alle disse låse kan nemlig låses fast rundt om en eller anden genstand, hvad enten det er et træ, en lygtepæl, et jernstativ, gelænder eller lignende. Husk altid at bruge låsen direkte gennem stellet, så tyven højest kan rende med et hjul, hvis det endelig skulle være. Medmindre man som totalgardering også låser hjulene fast til en genstand. Det er også en god idé at parkere sin cykel i ens lejlighed eller i et aflåst rum, da det besværliggør processen for tyven, som helst går efter det lette ”bytte”. Parkerer man cyklen udendørs, så stil den et lyst sted, hvor chancen for at tyven bliver opdaget, er størst.

Fjern gadgets & ekstraudstyr

Det er ikke kun selve cyklen, som en potentiel tyv er interesseret i. Gadgets og ekstraudstyr kan også have en stor værdi. Normalt går en cykeltyv efter hele pakken for at få så meget med som muligt, men er det besværligt at lirke en cykellås op, så er næste skridt at nøjes med eventuelle gadgets og andet udstyr. Derfor skal man altid huske at tage nyttige og værdifulde ting af cyklen og med sig, efter man har parkeret og låst cyklen. Det kan være alt fra cykelcomputere og cykeltasker til lygter, pumpe eller andre ting. Heldigvis fylder de fleste af disse ting ikke det vilde, og derfor kan de være i tasken eller blot tages med i lommen. I dag findes der flere forskellige tiltag, som gør chancen for at får sine ejendele tilbage igen større. Både QR-mærkning samt specialudviklede væsker, som på nærmest usynlig vis DNA-mærker dine ting, har vundet indpas i cykelverdenen. Dermed bliver tingene nemlig registreret, så andre kan kontakte dig, hvis de finder de stjålne effekter. Blot en tur i supermarkedet eller andre steder kan være nok til, at ens udstyr er væk, når man kommer tilbage. Derfor bør man altid dobbelttjekke, få det hele med og tjekke låsen, inden man forlader sin cykel.

Hent “Hvad gør jeg, hvis min cykel bliver stjålet” guide