Cykelruter i Danmark

Danmarks smukkeste cykelruter

Danmark er en cykelnation og vi finder det tohjulede køretøj på alle veje og stier rundt omkring i det danske land. Vi bruger cyklen til arbejde, til fritidsaktiviteterne og til ferier. Vi har taget et kig på de smukkeste cykelruter i Danmark, hvor man får lov til at opleve de danske skove, havet og de smukkeste landområder.

Danskerne elsker at cykle og for mange er cyklen det primære transportmiddel, der får dem fra A til B. Cyklen er bedre for miljøet, giver motion og sørger for at vi nemt kan komme afsted uden at skulle vente på den offentlige transport.

Der findes tusindvis af cykelruter rundt omkring i Danmark, der sammenlagt giver over 12.000 km på de danske veje og stier. Mulighederne er derfor mange for at finde en smuk rute til cykelferie i Danmark.

Vi har derfor samlet nogle af de smukkeste cykelruter i Danmark, så du nemt kan få et overblik.

Cykelrute i den åbne natur

Panorama cykelruter

Navnet Panorama lægger op til, at man på disse ruter får mulighed for at nyde Danmarks flotte panorama udsigter fra mange punkter. Dette er nogle af landets smukkeste cykelruter, hvor du er sikret vind i håret, fuglenes sang og udsigt til hav. Panoramaruterne strækker sig over de danske kyster og du er derfor sikret en udsigt til de danske kyster det meste af vejen.

Danmark har 26 Panorama cykelruter, der fører dig ud til nogle af de smukkeste steder i Danmark. Ruterne er langs cykelstier og småveje, og du kommer ud på steder, der er langt fra larm og byens travlhed. Du kommer til at kunne cykle næsten uforstyrret, så du kan nyde den danske natur i ro og mag. Når du vælger en af de mange cykelruter, er du sikker på, at du får en god udsigt det meste af vejen. Disse cykelruter er til dig, der holder af at opleve en masse, når du cykler.

Cykelruterne kan kombineres med din næste campingferie, da ruterne ligger tæt på nogle af Danmarks bedste campingpladser. De kan derfor blive en samlet pakke, hvor du kan kombinere cykel og campingferie på én og samme tid. De er meget populære, fordi man ser Danmarks skønhed på egen hånd.

Cykel på Hærveje

Hærvejen i Danmark strækker sig gennem meget af Danmark, og man kan derfor vælge en cykelrute, der passer til de dage og antal kilometer, I har mod på at cykle. Man kan tage ruten fra Frederikshavn til Viborg, ruten fra Viborg til Bindeballe eller ruten fra Bindeballe til Padborg. Derudover findes der også ruter derimellem. Når man cykler på Hærvejen har du mulighed for at komme tæt på den danske historie, den flotte natur og hinanden. Det er en meget populær rute, og det er der god grund til.

Hærvejen er lagt, så den går så vidt muligt på asfalterede veje og så vidt muligt ad mindre veje. Turen giver et unikt indblik i de mange historiske momenter, som man kan finde rundt omkring i Danmark. Cykelruterne fører jer automatisk forbi en masse punkter, der er værd at stoppe op og læse mere om. Det handler ikke bare om natur, det handler om at lære noget mere om den danske historie. Ruten passer godt til både børn og voksne, da alle kan klare turen på sit eget niveau. Man kan få meget ud af ruten, selvom man ikke ønsker at cykle hele turen.

Du kan cykle ruterne på Hærvejen hele året, men det mest optimale tidspunkt er fra d. 1. maj og til d. 1. oktober. Når du vælger cykelruterne langs Hærvejen cykler du typisk 20-60 km om dagen alt efter, hvor langt du har planlagt at cykle.

Cyklister på cyklsti ved skoven

Cykelruter på de danske Småøer

Danmark byder på mange Småøer, hvor du kan opleve anden natur og oplevelse end det er muligt på fastlandet. De danske Småøer rummer ikke lange cykelture, da øerne ikke har lange distancer, men det kan også noget helt særligt, når man kan cykle øen rundt.

Der findes 27 danske Småøer, der er populære feriemål, hvis I ønsker en cykelferie i Danmark. De danske Småøer rummer al slags natur, og er derfor nogle af Danmarks smukkeste ruter. Når I er på cykeltur på de danske øer, får I en kombination af vand, land og flot natur. Man kan med fordel tage på en cykeltur, hvor man besøger flere Småøer i nærheden af hinanden. På den måde får man set øerne helt tæt på og finder ud af, hvad de har at byde på. Udover at cykle rundt på øerne, byder de også til fantastiske vandreture tæt på flora og fauna. Det kan derfor kombineres på turen, hvis I trænger til en pause fra cyklerne i ny og næ.

Udover de danske Småøer, kan turen også gå til nogle af de større øer, der ligger omkring Danmark. Det er øer som Bornholm, Samsø, Fanø, Lolland og Falster.

Grænseruten på cykel

Cykelruten fra Østersøen til Vesterhavet går langs den dansk-tyske grænse. Ruten er 130 kilometer lang, og der pendles frem og tilbage over grænsen fra Tyskland til Danmark. Denne cykelrute er også kendt som en tema-cykelrute, hvor man får set grænselandet. Her får man et indblik i forskellen mellem den tyske og danske natur, hvilket gør cykelruten til noget særlig.

Udover de historiske momenter, er grænseruten en flot rute, der byder på mange naturoplevelser. Man kan opleve marskens vidder, indlandsklitter og hede, flere skovområder og Kruså Tunneldal, der stammer fra istiden. Denne cykelrute er værd at opleve, da man får et indblik i hvordan grænselandet er opdelt og hvilke forskelle, der er på blot få kilometer.

Par på cykeltur i skoven

Cykelruter i de danske Nationalparker

Danmark har forskellige nationalparker, der indbyder til spændende oplevelser på cyklen. Her ser man Danmark i sit helt naturlige element. Naturen får lov til at gro uden ændringer, hvilket gør disse ruter til noget helt specielt.

Nationalpark Vadehavet

Ønsker du at cykle tæt på den rå natur i Danmark, skal du tage på cykeltur i Nationalpark Vadehavet. Her har du mulighed for at udforske området mellem Esbjerg og Tønder. Ruten mellem Esbjerg og Tønder giver mulighed for at opleve vadehavets smukke natur og upolerede ydre.

Vadehavets bred er helt unik, og kan ikke opleves andre steder i Danmark. Den er værd at opleve på cykel, hvis man ønsker at cykle på en af Danmarks smukkeste cykelruter. På cykel får man naturen helt tæt på, som man ikke kan opleve på samme måde i bil. Stedet viser den danske natur helt rå uden mange ændringer. Udover den flotte natur, kan man opleve vindmøller, bunkers, blomster, sluser, kanaler, et stort fugleliv og muligheden for at se nogle af de danske øer fra den sydvestjyske kyst.

Nationalpark Thy

Nationalparken i Thy byder på mange skønne cykelture, der bringer dig rundt i den nordjyske natur. Du kommer tæt på florerende skove, hyggelige landsbyer og åbne heder. Derudover er du tæt på Vesterhavet, hvilket i sig selv giver nogle flotte naturoplevelser. Du er sikret en portion frisk luft, havets brusen og vind i håret på disse cykelruter. Nationalparken er kendt for sin hede og klitplantage, og det er der rig mulighed for at opleve på de mange cykelruter i parken.

Det er tilladt at cykle på alle nationalparkens stier og skovveje, men ikke inde i skovbunde eller på klitterne, da det ellers vil ødelægge den flotte bevarede natur. Der er også gode ruter til mountainbike, hvor ruterne er markedet med røde pæle, pile og piktogrammer. Ruterne er altid på eget ansvar, fordi man kører i et område med eventuelle uforudsete forhindringer og vandrere, der også skal være plads til.

Cykelgruppe på cykeltur ved vandet

Naturstyrelsens cykelkort

Hvis I selv ønsker at cykle på Danmarks smukkeste naturstier og veje, kan I få hjælp fra Naturstyrelsens interaktive cykelkort.

Miljø- og Fødevarestyrelsen har lavet tiltaget “Udinaturen”, der sætter fokus på de mange muligheder, der er i Danmark. Her kan du finde et interaktivt kort over Danmark, hvor nogle af de bedste cykelruter er samlet. Her kan du derfor finde en rute i nærheden af dig, så du kan opleve Danmark på nærmeste hold. Det eneste minus ved dette kort er, at du ikke kan læse om de enkelte cykelruter. Den eneste tilgængelige information på kortet er, hvilke byer du kommer igennem på din cykeltur. Den er derfor god til at skabe et overblik.