5 inspirerende cykelryttere du skal kende

5 inspirerende cykelryttere du skal kende

De slår rekorder, de står ofte på podiet og de har en enorm indflydelse på cykelverdenen.  På trods af deres imponerende præstationer, har meget få mennesker rent faktisk hørt om dem. Det er på tide at det ændrer sig. I denne artikel præsenterer vi dig for fem ryttere som du nok ikke kender, men som du helt sikkert burde vide hvem er! Glæd dig til at stifte bekendtskab med nogle virkelig seje kvinder.

BMX

Lara Lessmann

© Martin Ohlinger/Backyard e.V

Lara Lessmann har været på en utrolig rejse. Hun begyndte på BMX da man kunne tælle antallet af BMX-konkurrencer der involverede kvindelige ryttere på bare én hånd – og her snakker vi altså på verdensplan. Men det slog ikke Lara ud: hun rejste med den farverige Flensburger Sportpiraten trup til konkurrencer over hele Tyskland, hvor hun konkurrerede mod mændene – eller også overtalte hun arrangørerne til at lave en klasse for kvinderne.

Beslutningen om at uddele olympiske medaljer i Freestyle BMX fra 2020 og frem har ført til en masse store genovervejelser på tværs af hele BMX-scenen. Siden da – i hvert fald i de store konkurrencer – har kvinderne endelig være på lige fod med mændene. Kort efter hun havde vundet det første officielle tyske mesterskab udtalte Lara: ”Hvis ikke BMX var blevet en olympisk disciplin ville jeg ikke have haft chancen for at rejse verden rundt og gøre hvad jeg elsker”. I mellemtiden har hun trænet i Berlins Mellowpark, hun bliver støttet af store sponsorer og denne sommers olympiske lege nærmer sig hastigt for Lara. Efter at have vundet guld ved de ungdomsolympiske lege i 2018 har Lara en virkelig god chance for at ende på podiet i Tokyo. Vi ved i hvert fald godt hvem vi hepper på!

Ultra-endurance cykling

Lael Wilcox er fra Alaska og er en af de bedste top ultra-endurance cyklister i verden. På hendes liste over præstationer kan man blandt andet se, at hun har slået mændenes rekord ved Baja Divide i 2017 (et ikke-understøttet bikepacking løb fra San Diego til La Paz i Mexico), at hun er den første amerikaner der har vundet Trans Am Bike Race (hvor man krydser USA fra vestkysten til østkysten – over 7000 km) og at hun blev nummer to ved Navad 1000; et mountainbikeløb på 1000 km med stigninger på 30.000 meter på tværs af Schweiz. Åh, og Lael var også den første kvinde (og hun vandt andenpladsen) ved 2019 Silk Road Mountain Race, et ekstremt krævende løb på 1700 km gennem  Kirgisistan. Ifølge Lael selv udmærker hun sig ved at køre ultra-lange distancer alene, da ensomheden hjælper på hendes fokus og med at bibeholde hendes fart. Hvis du tror du ved hvor stor en udfording de her løb er, så kan du godt tro om igen.

Udover sine præstationer på cyklen er Lael også co-founder af GRIT (girls riding into tomorrow), et program der opmuntrer skolepiger til at begynde på cykling og forbereder dem på et selvstændigt bikepacking eventyr med overnatning.

Landevejscykling / cross-country / cykelcross

Pauline Ferrand-Prévot

Pauline Ferrand-Prévot er en af nutidens mest talentfulde atleter indenfor cykling og hun er gået efter sejren lige fra begyndelsen. Hun begyndte sin cykelkarriere ved at vinde førstepladsen ved junior UCI verdensmesterskabet for både cross-country og landevejscykling. I 2012 gik hun den professionelle vej og i 2014 gik det vildt for sig: I løbet af 12 måneder vandt hun tre verdensmesterskaber på tværs af tre individuelle discipliner: landevejscykling, cross-country og cykelcross – altsammen i en alder af 23 år! Det var første gang at én rytter havde vundet alle tre titler i løbet af det samme kalenderår. Men efter en række succeser var de efterfølgende år præget af helbredsmæssige problemer. Pauline kæmpede med allergier og sciatiske problemer, hvilket ødelagde hendes chancer for at vinde ved de olympiske lege i 2016. Hun fik smerter i benet på grund af arterieproblemer, hvilket først blev dianogsticeret to år senere. Efter en kompliceret operation og flere måneders genoptræning var hun endelig tilbage på podiet i 2019, hvor hun vandt ved cross-country UCI World Championships. Nu satser Ferrand-Prévot på olympisk guld i Tokyo – det er det eneste der mangler på hendes trofæhylde.

Ultra-endurance cykling

Hendes kendetegn er cut-off jeans, rå støvler og single-speed. Hun kører altid med flade pedaler. Som lille forestillede Alexandera Houchin sig på ingen måde, at hun ville blive atlet, hun kæmpede med sin vægt og sit selvværd. Da hendes første cykel blev stjålet, købte hun en ny uden at lægge mærke til, at den var med fixed-gear. Begrænsede økonomiske ressourcer og behovet for at have et transportmiddel til at komme til og fra arbejde betød, at hun var tvunget til at beholde cyklen. Så opdagede hun langdistance cykelløb. Hendes intro til sporten var Idahos Smoke’n’Fire – et mountainbikeløb på 400 mil, hvor hun kom i mål som den trejde sidste. I dag er hun et ikon indenfor endurance cykelløb. I 2018 vandt hun førstepladsen ved Women’s Tour Divide; et ultra-endurance bikepacking løb på 2745 mil, som går gennem Rocky Mountains fra Banff til New Mexico. I 2019 forsvarede hun sin titel, denne gang på en single-speed, og hun slog kvindernes single-speed rekord. En måned senere blev hun den første kvinde til at krydse målstrengen i Colorado Trail Race (et singletrack løb på 500 mil fra Denver til Durango) og endnu engang på sin single-gear cykel. For Alexandera handler det ikke kun om løbet, men hele oplevelsen: “Jeg er et konkurrencemenneske, men jeg kan også godt lide at stoppe op og dufte til blomsterne”, siger hun.

MTB

Den britiske cykelrytter Rachel Atherton er en af de mest succesfulde profiler indenfor mountainbiking og hun har haft en enorm stor indflydelse på sporten. Hun startede da hun var bare 11 år gammel og Rachel har vundet downhill verdensmesterskabet hele fem gange og downhill world cup seks gange, hvilket blot slår fast, at hun er en af de bedste mountainbikeryttere nogensinde. Rachels række af sejre i streg, er en af de længste i sportens historie, hun har vundet 14 verdensmesterskaber lige efter hinanden. I løbet af hendes allerede lange karriere, har hun lidt af flere seriøse skader, men hun har altid formået at vende spektakulært tilbage.

Hun er født i Salisbury, UK, men bor nu i Powys, Wales, hvor Atherton team HQ også har base (Rachels brødre er også meget succesfulde mountainbikeryttere). I Powys har hun mulighed for at tilbringe så meget tid på sin mountainbike i bjergene som muligt. På trods af at hun bor side og side med sine konkurrenter indrømmer Rachel, at hun er ”alt for meget konkurrencemenneske” til at hænge ud med dem, og hun i stedet for foretrækker at køre alene. Rachel og hendes familie har også haft tid til at lancere deres eget brand, Atherton bikes, i 2019.