SUS GENNEM VINTEREN
Flere og flere vælger at tage cyklen – året rundt. Cykling er en fantastisk mulighed for at komme ud i den kølige, friske luft og for at holde formen ved lige. Cykling er desuden den måske mest miljøvenlige transportform, og hvis du bor i byen, slipper du for overfyldte busser og toge. Vintercykling er ikke så barskt, som mange tror, sålænge du har det rette udstyr. I denne guide gennemgår vi en række tips til god vinterpåklædning og til omstilling af din cykel til vinterkørsel.
Vintercykling kræver en smule mere forberedelse end de hurtige sommerture. Vejret er koldt og vådt, og der vil muligvis være snefald. Det betyder, at du skal kunne holde dig varm og tør uden at komme til at svede for meget, da sveden vil have en nedkølende effekt. I stedet for at tage en enkelt super varm jakke på er det bedre at gå efter at bære lag på lag. På den måde kan du nemt tilpasse dig skiftende vejrforhold både under kørslen og fra dag til dag, og du kan faktisk bruge det samme sæt året rundt.
1.Fugtabsorberende funktionsundertøjtil at transportere sved væk fra huden.
2.Fugtabsorberende basislagtil at transportere sved væk fra huden.
3.Et varmt mellemlag,som absorberer sved men holder på kropsvarmen.
4.En vind og vandtæt jakke eller softshell-jakke,som beskytter mod vind, regn og sne.
Varmt undertøj og basislag, som er åndbare, fugtabsorberende og hurtigtørrende er uundværlige elementer, når man klæder sig på til kørsel i koldt vejr. Afhængig af temperaturen kan du have et, to eller tre lag – du finder hurtigt ud af, hvor mange lag du behøver for at bevare en god kropstemperatur, og du kan bruge dem året rundt. Vi har produkter fremstillet af både uld og syntetisk materiale, og de findes i forskellige tykkelser.
+ Tørrer hurtigere
+ Slidstærkt
+ Prisvenligt
+ Let at vaske
- Lugtgener
- Ikke så varmt
- Skal vaskes oftere
+ Bevarer isolerende egenskaber i våd tilstand
+ Ingen lugtgener
+ Mjuk och skön mot huden
+ Blød og behagelig
+ Vaskes kun sjældent
- Mindre fugtabsorberende
- Dyrere
Cykeljakker og -bukser har som regel et vindtæt materiale på fronten og et åndbart materiale på bagsiden, så du holdes varm og tør under kørslen. Der er naturligvis mange forskellige typer jakker og bukser. En vindjakke er en praktisk løsning, der kan bruges året rundt, da den både beskytter mod vind og er åndbar. Hvis du ønsker en kraftigere jakke, kan du overveje en softshell-jakke, som giver bedre beskyttelse mod vind og regn, og som er lidt varmere men stadig yderst åndbar – perfekt til de kølige efterårs- og vinterture. Endelig er det også muligt at anvende en jakke, som er 100% vandtæt. En regnjakke holder dig tør i forholdsvis kraftig nedbør, men den er også det mindst åndbare alternativ, og det kan medføre, at du bliver svedig og fugtig, hvis du kører i højt tempo over en længere periode.
Hue og handsker i vindtæt materiale gør turen langt mere behagelig. Der findes huer og handsker, der blot beskytter mod vinden, men der er også modeller med isolerende egenskaber. Det er afgørende, at dine fingre og dit hoved ikke nedkøles for meget, når det er koldt.
Overtrækssko beskytter mod regn og mudder. Der findes vindtætte modeller og vandtætte modeller. Derudover findes der også forede modeller til brug ved lave temperaturer. Overtrækssko kan anvendes med racersko, MTB-sko eller almindelige sko. Skoene og fødderne holdes tørre og rene ude på trailstierne, på landevejen eller på turen hjem fra arbejde. Simpelt men ekstremt effektivt udstyr.
På samme måde som en bil skal omstilles til vinterkørsel, er det nødvendigt at foretage et par justeringer for at gøre din cykel vinterklar, så du kan komme A til B så sikkert som muligt.
Det er ikke kun biler, som udstyres med vinterdæk for at klare kørsel i sne, sjap og is. Til cykler findes der forskellige vinterdæktyper herunder pigdæk, dæk bestående af en særlig gummiblanding og almindelige dæk med ekstra mønsterdybde.
Pigdæk er gode til tilisede og snebelagte overflader. Hvis der er isslag eller store mængder sne på vejen, vil pigdæk gøre en mærkbar forskel for din kørsel og ikke mindst for din sikkerhed. Vær dog opmærksom på, at pigdæk virker bedst på kompakt, mast sne – nyfalden sne kan være vanskelig at køre i selv med pigdæk monteret. Jo bredere dækkene er, desto mere stabile vil de være.
Antallet af pigge i et pigdæk varierer. Et dæk med 120 pigge ruller forholdsvis let, men giver ikke det bedste greb. Et dæk med 240 pigge har betydeligt bedre greb i underlaget, men ruller langsommere. En løsning er ofte at have et dæk med 240 pigge på forhjulet og et dæk med 120 pigge på baghjulet for dermed at opnå manøvrering og greb foran, mens rullemodstanden reduceres bagpå. Vær opmærksom på, at dækproducenter anbefaler, at man kører 40 km på sine pigdække, før de anvendes i sne eller på is, så piggene er sikkert indlejret i dækket.
Dæk med en særlig vintergummiblanding er gode til overflader, hvor snerydning foretages, men som fortsat er glatte på grund af regn, vejsalt og andre løselementer. Dæk med vintergummiblanding er mere solide, har bedre greb og ruller lidt hårdere på underlaget. De er også udstyret med ekstra punkteringsbeskyttelse. Dæk med udvidet mønsterdybde sikrer ekstra godt greb under vinterkørsel.
Hvis vinteren er forholdsvis mild, kan du muligvis fortsætte med at køre på dine sommerdæk. Du bør dog sikre dig, at dækkene ikke er så slidte, at mønsteret er forsvundet. Kører du på racercykel eller pendlercykel med 28”-hjul, kan du opnå ekstra vejgreb og stabilitet på våde veje med et sæt cyclocross-dæk. Hvis du kører på mountainbike, kan det anbefales at skifte fra halvglatte dæk til dæk med mere mønster for at få bedre greb.
Mens skærme typisk er monteret på nye trekking- og citybikes, er skærme ikke en del af standardudstyret på de fleste andre cykler. Hvis du gerne vil cykle året rundt i både regn og sne, kan du med fordel tilvælge skærme på din cykel og dermed undgå irriterende tilsvining fra vejens mudder og møg. Afhængig af din cykel og dine præferencer kan du vælge klik-skærme, fastmonterede skærme eller aftagelige skærme.
Når dagene begynder at blive kortere og mørkere, er det vigtigt at fortsat være synlig i trafikken. Her er det absolut nødvendigt at have gode for- og baglygter såvel som reflekselementer på cyklen og på tøjet. I Danmark er det lovpligtigt at have lygter og reflekser på sin cykel efter lygtetændingstid. Ifølge færdselslovens udstyrsbekendtgørelse skal cyklen være forsynet med en hvid forlygte, rød baglygte, hvid refleks foran, rød refleks bagpå, en orange refleks i hvert hjul samt to orange reflekser, der bevæger sig under kørslen og er synlige bagfra. I vores udvalg kan du finde lygter med forskellige styrker og monteringsmetoder – med eller uden værktøj, til styret eller til hjelmen.
Hvis du cykler på en oplyst cykelsti, vil en lygte med op til 50 lumen være et godt valg. Cykler du på en vej uden gadebelysning, vil du typisk have brug for en lygte med 50-100 lumen for tydeligt at kunne se vejen foran dig. Er du på en sti eller et offroad-eventyr i skoven, har du brug for en lygte med 100+ lumen for at få fuldt udbytte af turen. Lysets styrke og lyskeglens vinkel varierer fra mærke til mærke.
Lader du ofte cyklen stå udenfor om dagen (eller natten), er det en god idé at tage løst monterede diodelygter med ind i varmen, da batteriets ydeevne ofte begrænses af kulde.
Hvis du vælger en permanent monteret belysningsløsning, anbefaler vi at gå efter en navdynamo fremfor den ældre dynamotype, som drives ved kontakt med dækkets sidevæg.
Våde, mudrede, tilsneede, saltede og bladbelagte veje sviner cyklen, og de skaber optimale vilkår for stelnedbrydende rustdannelse. Her kommer et par tips til at begrænse de uønskede virkninger af vinterens våde vejr på din cykel.
Hvis du har mulighed for det, bør du opbevare din cykel inden døre, da kulde og regn påvirker bremseevne og gearskift i negativ retning, ligesom nedbrydningprocesser i stellet og andre komponenter fremskyndes.
Herudover er det vigtigt med jævne mellemrum at vaske og tørre cyklen samt at smøre kæden. Tjek også dit dæktryk og vær opmærksom på, om glasstykker eller småsten har sat sig fast i dækkets overflade. Ligeledes bør bremsebelægninger efterses og udskiftes, hvis de er nedslidte. Skivebremser egner sig generelt bedre end fælgbremser til vinterkørsel, da bremseevnen ikke nedsættes i vådt føre.
Vinterkørsel slider mere på cyklen, og efter en lang vinter med hyppig kørsel anbefales det at lade cyklen undergå et omfattende eftersyn – udført af dig selv eller i den lokale cykelforretning.