Nytårsforsæt? | #1: Begynd at cykle igen
Online cykelhandler

GUIDE TIL BØRNECYKLER

At lære at cykle er næsten lige så vigtigt som de første skridt eller de første ord. Og når barnet først er kommet afsted, er der ikke længere meget, der kan stå i vejen for det. Men på hvilken cykel lærer børn bedst denne kunst? Og hvad skal man være opmærksom på ved køb af en børnecykel?

Cykler styrker ikke kun børns motorik og balanceevne, men opbygger også en naturlig trang til bevægelse samt styrker muskulaturen. Den ideele forgænger for den første rigtige cykel er en såkaldt løbecykel - for i stedet for også at måtte træde i pedalerne kan de små i første omgang koncentrere sig om balancen og om at dreje cyklen. Løbecyklen bevæger sig fremad, som navnet også antyder, når barnet løber. En evne, de små her allerede behersker. Børn kan nemlig allerede i en alder af to år begynde, og de får hurtigt de første succesoplevelser.

Løbecykler

Sammenlignet med scootere er cyklernes hjul større. Derfor kører løbecyklerne roligere og risikoen for styrt falder. Derudover ligner de "rigtige" cykler, hvilket motiverer barnet til at tage skridtet videre. De kommer med stel af træ eller af aluminium og fås med hjul af enten massiv gummi eller med normale luftdæk. Gummihjul er de mest robuste, men pådrager cyklen megen vægt og affjedrer ikke meget ved ujævn grund. Her er cykler med normale luftdæk bedre. Disse kan ganske vist gå hen og punktere, men affjedrer væsentligt bedre end gummihjul. De fleste cykler kan indstilles i forhold til sadel- og styrhøjde, således de vokser med børnene.

Bremser eller ej?

Bremser er til dels indbygget, men mange producenter giver trods det afkald på dem. Bremser kræver nemlig yderligere opmærksomhed og koncentration, og de små kan blive for overvældede. Børn på løbecykler ses oftest på lige strækninger og ved lav fart, sådan at de ikke nødvendigvis behøver bremser. At bremse med fødderne er tilstrækkeligt. Bagbremser på løbecyklen kunne dog tale for, at børnene allerede fra start lærer at bremse - som træning til den rigtige cykel. Uafhængigt af bremser gælder dog: Når børnene senere får deres første rigtige cykel, har de med løbecyklen allerede udviklet en udpræget forståelse for balance og det at cykle falder dem lettere.

Cykler til de helt små

Børnecykler kategoriseres i forhold til størrelse, som angives i tommer. De mindste retter sig mod børn i alderen 3-6 år og måler 12-18". De anvendes oftest på fortove eller i andre områder uden trafik. Små cykler leveres ofte med støttehjul, således man som kunde har valget mellem at montere dem eller ej. Ved støttehjul sætter barnet fuldstændigt sin lid til disse, idet det ikke længere selv er ansvarligt for at holde balancen. Sådan forhindrer støttehjul, at børn lærer at dreje og håndtere kurver rigtigt. Børn får med andre ord en forkert indstilling. Afmonterer man senere støttehjulene, må barnet påny vænne sig til vigtige elementer inden for cykling. Særligt hvis barnet har erfaring med løbecykler (eller også scootere) og altså har trænet balanceevnen, er støttehjul snarer et skridt tilbage end en hjælp. Børnecykler er ofte særligt robuste, da børn på dette punkt ofte ikke er så kræsne. Dog bør man ikke underkende cyklens optiske udtryk, for hvis børn kan lide deres cykler, vil de også hellere bruge dem. Til større børn (Hjul fra 20") findes der mange forskellige modeller, men alle har de til fælles, at de også egner sig til kørsel på veje og gader. Dette er en fordel, når barnet for eksempel skal cykle i skole. Her er et bagagebærer optimalt, så barnet let kan medbringe skole- eller sportstaske.

Mountainbikes til børn

Der findes også cykler, der stilistisk lægger sig op ad mountainbikes. Disse har et et mere sportsligt udtryk. Takket være integreret kædegear overvindes også stigninger samt de første ture uden for de asfalterede veje. Cyklerne kan udstyres med lys og reflekser og dermed gøres synlige i trafikken, således de også kan benyttes til og fra skole. Men uanset om det drejer sig om en tur til skole eller en cykeltur med hele familien: Med den rigtige børnecykel bliver enhver køretur en oplevelse.

Hvilken størrelse passer hvornår?
  • Fra 90 til 105 cm : 12"
  • Fra 100 til 115 cm : 16"
  • Fra 110 til 125 cm : 18"
  • Fra 120 til 130 cm : 20"
  • Fra 130 til 145 cm : 24"
Dette websted bruger cookies og pixel tags for at forbedre dens funktionalitet og for at give dig interessebaseret reklame, f.eks. på sociale medier. Se vores privatlivspolitik for mere information - særligt; om hvordan du forhindrer cookie-indstilling og pixel-tagsporing på din enhed i fremtiden. Enig