• HURTIGE LEVERANCER
  • BETAL NEMT MED KLARNA
  • ALMINDELIGE SPØRGSMÅL OG SVAR
0
Ønskeliste
0
Indkøbskurv

GUIDE TIL CYKELSHORTS – DET ER ENDNU SJOVERE AT CYKLE MED DE RETTE SHORTS

Polstrede cykelshorts er en velsignelse for alle cyklister, fordi de reducerer ubehag og øger kørekomforten - uanset om det er på pendlerturen, cykelturen eller den lange weekendtur.

Så hvis du vil vide, hvad der er det særlige ved cykelshorts, hvad du skal kigge efter, når du køber dem, og hvilke shorts der passer bedst til din kørestil, så er du kommet til det rette sted.


 

FORDELE: HVORFOR HAR JEG BRUG FOR POLSTREDE CYKELSHORTS?

Når du cykler, er det din bagdel, der bærer det meste af vægten, og dine bens bevægelser tilføjer friktion. Så det er ikke underligt, at din bagdel efter et stykke tid kan begynde at gøre ondt. Især hvis du vil køre længere distancer i træk, kan et par gode cykelshorts gøre forskellen mellem glæde og sorg, fordi polstringen:

  • Fordeler trykket
  • Absorberer stød fra dårlige vejforhold
  • Holder dig optimalt på sadlen
  • Bidrager til at undgå friktion
Credit: Gonso

Godt tip: Siddekomfort er altid en kombination af cykelshorts og sadel. Først og fremmest skal du sørge for, at selve sadlen passer til din bagdel og din kørestilling og er korrekt indstillet - ellers hjælper selv de bedste cykelshorts ikke.


 

UDSTYR: HVAD ADSKILLER CYKELBUKSER FRA "NORMALT" HVERDAGSTØJ?

Tekstiler

Cykelshorts af høj kvalitet er hovedsageligt fremstillet af hurtigtørrende, åndbart og elastisk elastan, der giver dig bevægelsesfrihed. Nogle modeller har en ekstra kompressionseffekt.

Ideelt set bør cykelshortsens sædeområde være fremstillet af et mere slidstærkt materiale for at forhindre pilling. Cykelshorts til den køligere årstid bør have tættere stof foran for at beskytte mod vinden og være højere bagpå for at holde dine nyrer varme.

Stil

Her skal vi nævne bib shorts, som er et alternativ til shorts med talje. De giver særlig god støtte, men kan også være upraktiske, hvilket vi vil forklare nærmere.

Greb

Korte cykelshorts har som regel gummibelagte eller silikonetrykte benmanchetter for at forhindre, at de løber op, mens du træder i pedalerne. Ideelt set skal benmanchetten ligesom linningen være stram nok til at give støtte, men ikke så stram, at den strammer ind. Det kan være en hjælp, at manchetterne er bredere.

Snit

Generelt er snittet på et par gode cykelshorts optimeret til at sidde på cyklen - og ikke stående (husk dette, når du prøver dem). Et snit med flere baner kan øge bevægelsesfriheden og kommer til sin ret, når du bruger forskellige materialer. Når der anvendes sømme, bør producenterne dog vælge flade sømme og placere dem der, hvor der er mindst mulig friktion. Nogle mærker tilbyder også næsten sømløse modeller.

Pasform

Disse klassiske cykelshorts er tætsiddende og polstrede i sædeområdet. Den tætte pasform har ikke kun aerodynamiske fordele, men den holder også polstringen på plads og forhindrer rynker, så friktionen minimeres.

I modsætning hertil

Almindeligt tøj" som f.eks. et par jeans, som du har på på arbejde eller til en skovtur, er normalt ufleksibelt eller løst, hvilket kan forårsage friktion. De kan også hurtigt blive slidt op i skridtet, og du ønsker ikke nødvendigvis at svede dem til.


HVILKE TYPER CYKELSHORTS FINDES DER, OG HVORDAN FINDER JEG DEM, DER PASSER TIL MIG?

Udvalget af cykelshorts er uendeligt, så du bør kigge efter et par ud fra følgende tre kriterier:

  • Formål
  • Sæson
  • Komfort

Lad os se nærmere på hver enkelt af dem:

1. FORMÅL: HVILKEN TYPE CYKLIST ER JEG?

Vil du hellere sidde udstrakt på en racercykel eller oprejst på en trekkingcykel? Er du til mountainbikecykling, vil du ud på en cykeltur på flere dage, eller cykler du kun et par kilometer om dagen gennem byen?

Frem for alt har specialisterne i cykelshorts forskellige modeller til forskellige cykelstile. Forskellene ligger både i det overordnede design og i polstringen.

Helt konkret ser det således ud:

Overordnet design
Credit: Gonso

Til mountainbike- eller touringcykling er cykelshorts normalt todelte og består af polstrede, normalt lettere, indershorts og løsere, upolstrede cykelshorts som overtræksbukser. Til MTB kan shortsene - eller de lange overbukser - være lidt mere robuste og baggy, mens det til touring også er almindeligt med detaljer som bukselommer som ekstra opbevaringsmuligheder.

Credit: Gonso

Hvis du ønsker at være sporty, og aerodynamisk form er vigtig, er de klassiske, tætsiddende, polstrede cykelshorts i ét stykke det bedste valg. En integreret sædepude er simpelthen uovertruffen med hensyn til pasform og støtte.

Credit: VAUDE

Til hverdagsture findes der også specielle polstrede cykelbukser, som er mindre voluminøse og kan bæres under normalt tøj. De er bedst til kortere distancer.

Polstring

Siddepositioner: Nogle producenter har imødekommet forskellige anatomiske behov, som også er relateret til den tilsigtede brug, med forskellige pudeudformninger, fordi polstringen er kernen i de klassiske cykelshorts.

Credit: Gonso

F.eks. er polstring til den oprejste siddeposition mere komprimeret i området omkring sidebenene. Dette er ideelt til pendling og touring.

Credit: Gonso

For en moderat sportslig stilling, f.eks. til gruscykling, tilbyder shortsmærker ofte et afbalanceret polsterdesign.

Credit: Gonso

Den del af shortsene, der dækker perinealområdet eller bækkenbunden, er forstærket til en meget strakt "aerostilling", f.eks. under hurtige ture på en racercykel.

Individuelle præferencer: Der findes generelt ret tykke, bløde og brede puder, men også smalle og faste puder. Husk på, at tykke puder ikke nødvendigvis er mere komfortable eller automatisk egnede til længere distancer.
Nogle mennesker kan også klare sig glimrende med faste, smalle polstringer. Faktorer, der spiller ind på de personlige præferencer, kan også være ens egen vægt og træningstilstand.

Andre valgmuligheder: Der er også producenter, der tilbyder forskellige polstringsbredder til forskellige sædebenafstande.

Materialer: Polstring er i dag fremstillet af syntetiske materialer. Det gør dem åndbare og lette at rengøre. Nogle puder er desuden antibakterielt behandlet.


 

2. SÆSON: HVILKET VEJR KØRER JEG I?

Du kan cykle hele året rundt, og der findes cykelshorts til alle vejrforhold:

Varmt/tørt: Ud over de klassiske, polstrede cykelshorts, der slutter lige over knæet, findes der kortere cykelshorts til meget varme dage eller cykelshorts med netindsatser for bedre ventilation. UV-beskyttelse spiller også en rolle.

Koldt/vådt: Til meget kolde dage findes der lange termiske cykelshorts, som normalt er børstet på indersiden eller foret med fleece. Til temperaturer under frysepunktet og blæsende, vådt vejr har disse vintercykelshorts også en vind- og vandafvisende belægning. I ekstreme tilfælde kan du også kombinere dine cykelshorts med regn- eller softshellshorts. Vintercykelshorts fås med og uden polstring. I sidstnævnte tilfælde bærer du blot et par shorts under.

Mellem sæsonerne: Der findes også løsninger til overgangsperioden omkring ti grader Celsius i form af polstrede trekvartbukser. Disse holder knæene varme.

Credit: Castelli

 

3. KOMFORT: HVORDAN HAR DU DET MEST KOMFORTABELT?

Hvilke cykelshorts du vælger, afhænger naturligvis også af, hvilke shorts du føler dig mest komfortabel i.

Kønsspecifikke designs: Bemærk også, at der findes forskellige cykelshorts til mænd, kvinder og børn. Også her har samvittighedsfulde producenter taget hensyn til de forskellige anatomiske krav til pasform og polstring. Det betyder dog ikke, at en kvinde ikke kan bære et par shorts til mænd og omvendt.

Generelle præferencer: Overordnet set har mænd en tendens til at vælge bib-shorts, mens kvinder først prøver shorts med taljebånd. Bib-shorts holder polstringen endnu bedre på plads og varmer nyrerne, men er upraktiske for kvinder, når de skal på toilettet, fordi de skal tage overdelen af.

"Smarte" bib shorts til kvinder: Nogle mærker tilbyder cykelshorts specielt til kvinder med løsninger til at adskille over- og underdelen af cykelshortsene i form af lynlåse eller magnetclips. Nogle bruger også blot særligt elastisk materiale, og så kan et par bib-shorts simpelthen trækkes ned i en squatposition, mens man squatter.

Credit: Gore

VAR DET KLART?

Det var vores oversigt over cykelshorts. Nu ved du, hvilke typer cykelshorts der findes, og hvad de er gode til.
Du finder helt sikkert en eller to til dig, og vores butik har et stort udvalg af mange mærker. Du skal blot filtrere efter dit anvendelsesformål og læse produktbeskrivelsen for at finde ud af, om shortsene passer til din kørestil eller ej. I sidste ende handler det om at prøve dem af, for hvordan shortsene i sidste ende fungerer, vil først vise sig efter flere ture. Husk, at alle har en forskellig opfattelse af komfort. Hvis du allerede har cykelshorts, kan det aldrig skade at have flere i rotation. Hvis du aldrig har haft dem på før, håber vi, at denne guide har gjort dig nysgerrig, og at du vil give cykelshortsene en chance - du vil mærke forskellen og vil ikke have lyst til at køre uden dem igen.

Se vores cykelshorts og -bukser her

FAQ

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg er overbevist om fordelene ved cykelshorts, men føler mig "nøgen" i klassiske cykelshorts?

Polstrede cykelshorts skal sidde tæt - uden at stramme - og må ikke krølle, men hvis du ikke bryder dig om dette look, kan du naturligvis også vælge en kombination af polstrede indershorts og ydershorts - uanset hvilken cykel du kører på, og især hvis du ved, at din rute fører dig gennem en by eller til en café eller pub.

Generelt er klassiske sorte cykelshorts mere diskrete, fordi de er mere uigennemsigtige, og dine konturer ikke er så synlige.

Hvad gør jeg, hvis mine balder gør ondt og brænder efter en vis tid på cyklen, selv om jeg har passende cykelshorts på?
Hvad gør jeg, hvis mine balder gør ondt og brænder efter en vis tid på cyklen, selv om jeg har passende cykelshorts på?

Et trick til at øge komforten på dit sæde er at bruge sædecreme i kombination med dine polstrede cykelshorts. Sædecreme hjælper også med at reducere friktion og har en lindrende effekt, hvis der er opstået ømme steder, f.eks. på flerdagsture. Forskellige mærker har udviklet cremer specielt til deres cykelshorts, eller du kan prøve Vaseline eller en fed creme først.

Hvad skal jeg have på under mine polstrede bukser?

INTET! Puden skal være i direkte kontakt med huden. Det kræver lidt tilvænning, men cykelshorts er designet til kun at fungere, når de bæres direkte mod huden. Hvis der tilføjes et ekstra lag stof i form af underbukser, vil det igen øge friktionen. Sædecremen gør det også bedre i direkte kombination med sædepuden end med normale bukser.

Hvordan vasker jeg mine cykelshorts?
Hygiejne er meget vigtigt med polstrede cykelshorts. På grund af den direkte hudkontakt i kombination med sved og eventuelt sæde- og solcreme kan der let dannes bakterier, eller det syntetiske stof kan blive angrebet. Det er derfor tilrådeligt at skylle cykelshortsene i det mindste kortvarigt efter brug, f.eks. på flerdagsture. Ellers bør cykelshorts, som det meste funktionstøj, vaskes skånsomt i vaskemaskinen. Følg altid producentens anvisninger. Ikke mindst af denne grund er det tilrådeligt at have flere par polstrede bukser - du har jo trods alt mere end et par jeans, ikke?
Bikesterredaktionen 14-03-2024 14:28

Din indkøbskurv(0 varer)

Din indkøbskurv er tom
I alt: 0 dkk
Til kassen

Foretrukne(0 varer)

Du har ingen favoritter
MENU