Du har sikkert allerede hørt om bikepacking eller måske endda prøvet kræfter med den populære aktivitet - terrænkrydsende cykling med let oppakning. Vi har sammensat denne praktiske guide for at kaste lys over den populære cykeltrend, anbefale udstyr samt give nogle nyttige tips, der gør det hele lidt lettere.
BIKEPACKING VS. TREKKING – HVAD ER FORSKELLEN?
Før vi begynder, bør vi først besvare spørgsmålet, de fleste stiller, når snakken falder på bikepacking: Hvad er egentligt forskellen mellem bikepacking og trekking? Eller er der overhovedet nogen forskel?
Både ja og nej. Bikepacking og trekking handler generelt om længere flerdagsture på en cykel. Mest typisk foregår trekking på vejen med et mere traditionelt setup bestående af cykeltasker på hjulene og en styrtaske, mens bikepacking omfatter singletrack-spor, gravel- og grusveje.
Tænk på det på denne måde – en bikepacking-cykel kan tage dig steder hen, hvor en traditionel trekkingcykel kommer til kort.
UDSTYR: CYKLER, TASKER OG DÆK
Hvad skal du bruge til bikepacking? Det væsentligste, du har brug for, er en anstændig cykel og nogle tasker. Men det er ikke helt så simpelt som det. Lad os starte med at se på, hvilke slags cykler man typisk bruger til bikepacking.
CYKLER
Folk kører på alle mulige cykler, men hvis vi holder os til filosofien om, at en bikepacking-cykel skal kunne håndtere forskellige former for terræn, er visse cykler udelukket: nemlig traditionelle racercykler og trekkingcykler. Koncentrerer vi os om cykler, der kan klare sværere terræn, står vi hovedsagelig tilbage med mountainbikes og gravelcykler.
Mange purister mener, at bikepacking betyder at køre på en mountainbike. Selvom vi ikke helt deler denne opfattelse, kan vi ikke benægte at mountainbikedæk gør det nemmere at håndtere ujævnt terræn.
Affjedring gør også endnu vildere landskaber tilgængelige, selvom det kommer med en betydelig vægtomkostning. Af denne grund ser mange mennesker helt stive mountainbikes som de ideelle cykler til bikepacking. De kan køres med store dæk, men er stadig lettere og mere håndterbare end mountainbikes med affjedring. Samtidigt er de også langt mere effektive på asfalterede veje.
For mange ryttere er gravelcyklen den foretrukne bikepacking-cykel, og repræsenterer det bedste fra begge verdener. Med geometri lånt fra cyklocross- og landevejscykler, men tilpasset til længere dage i sadlen, sammen med dækafstanden, der konkurrerer med tidlige mountainbikes, er gravelcykler alsidige, kompetente on- og offroad, og hårdføre nok til at håndtere krævende terræn.
Ingen cykel kan det hele, men hvis dine ture er en blanding af asfalt, grus og milde single-tracks, kan en gravelcykel med brede dæk være perfekt til dig.
Det er meget vigtigt at have de rigtige dæk til det terræn, du kører på. Hvis du har tænkt dig udelukkende at køre offroad, og ikke forventer noget asfalt, er et rent mountainbikedæk bedst. Vær opmærksom på dækkenes bredde og den maksimale dækstørrelse, som din cykels ramme kan rumme. Husk, at bredere/større dæk er tungere og mindre fleksible. Hvis vejrudsigten byder på regn, bør du vælge et dæk med dybere mønster.
Hvis du vil blande landevej og offroad, er et lettere cross country-mountainbikedæk eller et dedikeret graveldæk begge gode muligheder - sidstnævnte er designet til at køre hurtigt på vejen, men giver også nok greb og trækkraft til moderat offroad-kørsel.
TASKER
Manøvredygtighed, holdbarhed og vægt er de tre vigtigste faktorer at overveje, når man vælger tasker til bikepacking. I modsætning til traditionelle cykeltasker, der anvendes til trekking, holder bikepacking-tasker vægten tættere på cyklen, og gør brug af rummet i og omkring rammen. Det betyder også, at du kan fjerne de tunge metalholdere, der bruges til at fastgøre cykeltaskerne på.
Sadeltasker
Sadeltasker fastgøres til sadlens pind og skinner, så du kan transportere ting aerodynamisk og tættere på cyklens tyngdepunkt end med traditionelle baghjulstasker. De kommer i forskellige størrelser, fra ca. 5 liter helt op til ca. 18 liter, så du kan finde præcis den rigtige størrelse til den type tur, du vil tage. De lidt dyrere modeller har normalt et spændingssystem, der forhindrer tasken i at svinge for meget.
Rammetasker
Rammetasker er også meget populære til bikepacking. Dette er en fantastisk måde at udnytte rummet i rammens trekant på, og der findes tasker i stort set alle størrelser, fra meget smalle og minimalistiske til dem, der fylder hele trekanten. Husk, at en full suspension-cykel normalt har betydeligt mindre plads til en rammetaske end en gravelcykel eller hardtail-mountainbike.
Styrtasker
Montering af udstyr på styret er også meget almindeligt, især soveposer o.lign. Flere brands laver tasker, der fastgøres til styret ved hjælp af stropper, og er perfekte til at transportere en sovepose, liggeunderlag eller telt. Husk på, at hvis du har en cykel med gedebukkestyr, vil pladsen på styret være mere begrænset end på et fladt mountainbikestyr. En ’styrrulle’ kan også forstyrre funktionen af dine gear-/bremsehåndtag på et gedebukkestyr, hvis den ikke er placeret korrekt.
Cykeltasker & Kurve
Bikepacking handler om at udnytte så meget plads på cyklen som muligt: ekstra 'feed packs', der fastgøres til frempinden, til snacks eller drikkevarer, små tasker, der fastgøres til overrøret og endda tasker, som monteres på gaflerne, er også almindelige.
NYTTIGE TIPS
Der er ingen faste regler for bikepacking, men her er et par ting, vi har lært gennem årene:
- Medbring mindre end du tror, du har brug for - det gør din cykel lettere og mere håndterbar. Dette gælder især tøj.
- Tjek dine dæk og sørg for, at du har ekstra slanger og lappegrej.
- GPS-enhed, kort og batterier: dette er sund fornuft, men at fare vild er ikke sjovt. Hvis du bruger din mobiltelefon, skal du sørge for, at du har et reservebatteri og kortet downloadet!
- Hold dine ting tørre! Drybags er billige og vil spare dig for meget stress, hvis det regner. At blive våd betyder også at blive kold hurtigere!
- Tænk grundigt på dit vand. Kan du transportere nok på din cykel? Kører du et varmt sted? Måske har du brug for et bærbart vandfiltreringssystem eller en rygsæk med en blære for at undgå at løbe tør for vand. Husk, at madlavning også kan kræve meget vand.
- Lavt gear! Cykling offroad, op ad bakke og i grovere terræn kan være ekstremt hårdt for ben og knæ. Sørg for at have den rigtige gearing på din cykel
- Pak din sadeltaske med de tungere ting tættere på sadelpinde, så tasken ikke svinger. Tænk nøje på, hvor du skal pakke tunge, klodsede ting som et kamera. Disse ting bør placeres tættere på cyklens tyngdepunkt.
- Hvis du vil medbringe køkkengrej, bør du vælge udstyr i titanium. Det er dyrere, men vægtbesparelsen og holdbarheden er pengene værd!
- (Merino)uldtøj er fantastisk til bikepacking-ture. Det regulerer kroppens varme godt, lugter ikke og afviser fugt godt.
KAMPEERUITRUSTING/TIPS
Bikepacking og camping går som regel hånd i hånd, så det er vigtigt at vælge et campingsetup, der passer til destination og årstid. Her er et par ting, vi har lært gennem årene:
- Få fat i det bedste telt du kan. Helst et, der vejer lidt, er lavet af gode materialer og er let at slå op. Men et superlet telt er ikke nødvendigvis bedre – materialerne, der anvendes til disse telte, er ikke så holdbare som på de lidt tungere modeller.
- Tænk på plads: måske foretrækker du et større 2-personers telt, selvom du er den eneste der sover i det. På denne måde kan du også opbevare nogle af dine tasker sikkert i teltet for sikkerhed eller hvis vejret er særligt dårligt. Eller måske skal du dele et 2-personers telt med din cykelpartner. Dette bidrager også til at spare vægt, hvis i bærer teltet mellem jer.
- Jo varmere sovepose, jo tungere, så sørg for at kontrollere den anbefalede temperatur på soveposen, før du køber eller pakker en. Der er ingen grund til at bære rundt på en tung sovepose, hvis det er meget varmt.
- Vi anbefaler at købe det letteste, bedste, mest komfortable liggeunderlag, du har råd til. Dette vil hjælpe dig med at sove langt bedre, og sørge for at du er udvilet nok til at kunne cykle dag efter dag. Det er ikke længere nødvendigt, at bruge hundredvis af kroner for at få et anstændigt oppusteligt liggeunderlag; gode modeller kan nu fås til godt under 1.000 kr.
- Har du overvejet at medbringe en oppustelig campingpude? Kvalitetsmodellerne er kompakte og vejer meget lidt. At have et ordentligt sted at hvile sit hoved kan gøre forskellen mellem en god og dårlig nats søvn.
- Ørepropper og sovemaske (den type, de udleverer på flyet) kan også virkelig hjælpe dig med at sove bedre i et telt - især hvis du camperer på en støjende campingplads eller når solen er stået op.
- Har du absolut brug for madlavningsgrej? Ja, der er noget vidunderligt ved at lave morgenkaffe i ørkenen, men udstyret er tungt. Måske foretrækker du at købe mad i lokale restauranter eller på caféer. Selvfølgelig, hvis du virkelig er midt i ingenting, er du nødt til at lave mad selv.
RUTEPLANLÆGNING
Vi anbefaler at starte med en mindre tur. En S24O (24-timers overnighter) er perfekt: det er en god måde at lære at pakke din cykel på, du får en fornemmelse af at køre en lastet cykel, og kan øve dine campingfærdigheder. Du får også mulighed for at udforske dit lokalområde, og er aldrig for langt væk fra civilisationen, hvis du løber ind i problemer.
Når du er klar, kan du planlægge en beskeden flerdagstur. Du behøver ikke at være super eventyrlysten, men det er rart at være komfortabel med flere dages eventyr: det betyder at du kan tage på ture længere væk og opleve landskaber, der ofte overstiger det, dit lokale område kan tilbyde.
Bikesterredaktionen 14-03-2024 13:32