Kan du ikke se det sikre browservindue fra PayPal?

Klik her
for at åbne det.

Din bestilling er lige straks gennemført. Vi takker for din tålmodighed.

Krankbokse Tapper

18 Produkter
Relateret til: krankbokse
 1. Krankbokse Firkant
 2. Krankbokse Hulaksel
Krankboks – Design
 • 16
 • 2
Aksel – Akselmodel
 • 1
 • 1
 • 8
 • 6
 • 2
Mærke
 • 1
 • 6
 • 11
Pris i kr.
Kundeanmeldelser
Serien
 • 1
Sorter efter
 
Side 1 af
1

En krankboks er cyklens kraftcenter

De første cykler fra starten af 1800-tallet som for eksempel velocipeden eller den såkaldte ”Væltepeter” havde kun en fast krankboks. Krankboksen er den allernederste del af stellets trekant, hvor pedalerne er monteret, og akslen er groft sagt et leje med en aksel igennem, og på denne aksel sidder pedalerne fast. I de første cykelmodeller drejede pedalerne med rundt, når cyklen bevægede sig fremad, så cyklisten måtte bare følge pedalernes bevægelse. Der var heller ikke noget såkaldt friløb, som gør, at cyklen kan rulle frem af sig selv, mens cyklisten holder pedalerne stille. Det var hverken særligt komfortabelt eller sikkert, for cyklen kunne nemt løbe fra én ned ad bakke, og dermed kunne man let vælte. Ud over pedalerne er der på en krankboks også monteret et eller flere store tandhjul, eller klinger, som de også kaldes, og herfra trækker en kæde det eller de mindre tandhjul, som er monteret på baghjulets nav. På en racercykel kan der, for eksempel på en krankboks, være monteret to store klinger i forskellige størrelser og på baghjulet op til 10 forskellige mindre klinger. Ved hjælp af en gearvælger på styret eller stellet, kan man så flytte kæden mellem de forskellige klinger foran og bagved – og dermed har man 10 gear på sin racercykel. Et gear kaldes også en udveksling, det vil sige kraftoverførsel, og jo lavere gear, man cykler i, jo mindre benkraft skal man bruge. Til gengæld skal man træde hurtigere rundt for at opnå en fremdrift. Jo højere gear, jo flere kræfter skal der lægges i trådet, og derfor er de lave gear velegnede til kørsel op ad bakke og de høje til kørsel ned ad bakke. krankboks

Grundprincippet for pedaler og krankbokse

Pedaler og pedalarme fås i forskellige mærker og udformninger, men de adskiller sig i virkeligheden ikke så meget fra hinanden, for princippet er grundlæggende det samme. Pedalerne er monteret på en pedalarm, som igen er forbundet til den krankboks, der sidder nederst i stellets trekants laveste punkt. To pedaler - en på hver side af cyklen – er indbyrdes forbundet af et indvendigt leje, som er en aksel, der svarer til en større motors krumtap (ordet krank stammer fra det engelske ”crank”, som betyder krumtap), og som kører i et par kuglelejer. Herpå er tandhjulet monteret, og på tandhjulet sidder kæden, som trækker baghjulet rundt, når cykelrytteren træder i pedalerne og dermed tilfører cyklen et såkaldt drejningsmoment.

Vedligeholdelse af krankboks

Dette er et lidt tricky punkt, for på næsten alle hverdagscykler er lejerne i krankboksen nogle af de eneste lejer, man ikke kan vedligeholde. Dette skyldes, at det hele er et lukket system, hvor lejerne er utilgængelige. Så når man begynder at mærke, at lejerne i kranken er slidt op, er der som regel ikke andet at gøre, end at skifte hele krankboksen ud. Det kan man vælge at lade en cykelsmed gøre mod betaling, eller man kan gøre det selv, for man kan få en ny krankboks til stort set enhver cykel Bikester, uanset om det er en hverdagscykel, en avanceret racercykel, en mountainbike etc. For eksempel:
 • Shimano BB-ES51 indvendigt leje
 • Truvativ Howitzer XR indvendigt leje
 • SR Suntour XCM indvendigt leje
På visse cykler findes der dog en tilgængelig krank, og i de tilfælde bør man smøre dem et par gange om året – lige som med alle andre af cyklens sliddele. Det er ikke særligt svært at skifte en krankboks - det kræver blot en skiftenøgle og en såkaldt pedalarmsaftrækker, og i øvrigt kan man finde mange gode råd og instruktionsvideoer. Hvis den gamle krank har været godt slidt, vil man få fornemmelsen af, at køre på en helt ny cykel, når man har skiftet sin krankboks.


Brug for hjælp?
Kontakt vores kundeservice: man-fre 10.00-17.00
78 77 40 68
Nyhedsbrev
Registrer dig nu og få en rabatkupon på 70 kr.
Eksklusive kampagner og tilbud venter dig. 4
Tilfredse kunder
Er du tilfreds med vores service? Skriv en anbefaling til andre!